Hardware wallets met advanced passphrase opties zijn steeds meer in trek. Onder meer de Ledger Nano S en de hardware wallets van TREZOR bieden ondersteuning voor deze functie. Advanced passphrase is eigenlijk een manier waarmee men één hoofdaccount kan hebben, met daaronder nog meerdere verborgen wallets.
Het voordeel daarvan is dat wanneer je onder dwang je hardware wallet moet afstaan, je de code kunt geven van de hoofdwallet met een kleinere hoeveelheid cryptovaluta erop. De andere wallets blijven verborgen, omdat deze enkel met een andere pincode te ontgrendelen zijn. Bovendien krijg je ook geen overzicht van de verborgen wallets, als je deze aansluit op een computer. De enige manier om de wallets toch in te zien, is gebruik te maken van de geheime code die bij de verborgen wallets horen. Dit is de zogenaamde ‘advanced passphrase’. Een passphrase wordt ook wel eens ‘wachtwoordzin’ genoemd.
Zo werkt advanced passphrase
Iedere wallet heeft doorgaans een eigen passphrase, een soort wachtwoordzin. Sommige hardware wallets hebben al de mogelijkheid ondersteuning te bieden aan meerdere wallets tegelijk. Ieder account kan dan geopend worden met een eigen passphrase. Deze passphrases zijn in te voeren bij de wat geavanceerdere wallets.
Een advanced passphrase wordt vooral gebruikt voor verborgen wallets. Dit betekent dat je één hoofdaccount hebt, en daaronder meerdere verborgen accounts kunt maken. Daarvoor hoef je geen nieuwe hardware wallet te kopen; je kunt ze verbergen onder de reeds bestaande hoofdwallet.
Doorgaans heeft de hoofdwallet een zogenaamde ‘seed phrase’ of ‘recovery seed’ van twaalf of 24 woorden. Hoewel deze instellingen heel handig zijn tegen misbruik van de hardware wallet, is het belangrijk dat je begrijpt wat je doet. Als je namelijk een van de codes verliest, kan niemand je helpen de codes terug te vinden en ben je je Bitcoins of altcoins kwijt. Ook de fabrikant kan je dan niet helpen.
De hierboven genoemde hardware wallets maken gebruik van twee verschillende pincodes. Deze functie wordt ‘plausible deniability’ genoemd.
Verschillende pincodes met plausible deniability
De Ledger en Trezor hebben beide een mogelijkheid tot het gebruik van ‘plausible deniability’. Het is een functie om met name de veiligheid van de hardware wallet te vergroten. Stel je voor, je zit in een situatie waarbij je onder dwang de pincode van je wallet moet afstaan. Dat kan voorkomen bij bijvoorbeeld een overval of een beroving. Je kunt dan enkel de pincode geven van je hoofdaccount. Dit is je main wallet. Op deze main wallet kun je een lagere hoeveelheid cryptogeld zetten voor de dagelijkse handel. Al je winst en verdiensten kun je vervolgens wegsluizen naar een geheime wallet, waar je niet zo vaak op hoeft in te loggen.
De eerste pincode is dus gelinkt aan je main wallet. Maar je kunt ook een tweede pincode of wachtwoordzin instellen. Als je deze tweede pincode intoetst, krijg je een overzicht van al je verborgen wallets. Op deze verborgen wallets kun je de grotere hoeveelheden aan Bitcoins en altcoins veilig opslaan. Het heeft als voordeel dat je dus niet al je cryptovaluta kwijtraakt als je onder dwang een code af moet staan. Er zijn ook nadelen; een verborgen wallet is bedoeld om eens in de zoveel tijd op in te loggen. Dit geldt dus niet voor dagelijks gebruik. Bovendien moet je de codes echt opschrijven of goed onthouden. Raak je de tweede pincode kwijt, dan heb je geen beschikking over je verborgen cryptovaluta. Wees er dus zuinig op. De eerste en tweede pincode mogen niet gelijk zijn aan elkaar.
Het nut van plausible deniability en advanced passphrase
Het nut van plausible deniability en advanced passphrase is dat je je wallets verborgen kan houden, zolang je de geheime pincode of het wachtwoord ervan niet deelt. Je hoeft dat ook aan niemand te vertellen; niemand weet dan dat jij verborgen wallets hebt. Zo kun je zorgeloos met je dagelijkse wallet handelen en de grotere hoeveelheden cryptovaluta veiligstellen in een tweede of derde geheime wallet. Het is onmogelijk om de pincodes te achterhalen.
Advanced passphrase instellen
Advanced passphrase is een handige manier om bij een beroving de daders tevreden te stellen. Ze krijgen immers toegang tot een hardware wallet waar een kleine hoeveelheid cryptovaluta op staat. Daarmee raak je niet al je cryptovaluta kwijt. De valuta uit de verborgen wallets kun je aan de hand van een recovery seed weer terug zetten op een nieuwe hardware wallet. Zo lijkt het of je echt je code voor al je valuta hebt afgestaan en loop je minder risico. Instellen van advanced passphrase kan op de Ledger Nano S en de TREZOR.
Advanced passphrase op de Ledger instellen
Op de Ledger kun je advanced passphrase instellen door naar settings, security, passphrase en dan ‘attach to a pin’ te gaan. Vervolgens word je gevraagd een nieuwe, tweede pincode in te geven. Deze pincode mag uit cijfers bestaan, of uit een wachtwoordzin van maximaal 100 karakters. Geef vervolgens je hoofd pincode in om de wijzigingen door te voeren. De tweede wallet wordt meteen actief, totdat de Nano S ontkoppeld wordt. Dan kun je de volgende keer je hoofd pincode of de pincode van je tweede geheime wallet invoeren. Je kunt geen derde pincodes instellen op de Ledger hardware wallets.
Advanced passphrase instellen op de TREZOR
Ten slotte biedt ook de TREZOR T hardware wallet de mogelijkheid gebruik te maken van advanced passphrases. Ga dan naar ‘Advanced’ of ‘Extra’, klik op Passphrase, klik op ‘Ok, I understand’ en klik vervolgens op ‘Enable passphrase encryption’
De TREZOR hardware wallet geeft een waarschuwing op het display en op de computer. Bevestig deze waarschuwing. Volg de stappen op de computer. Ontkoppel vervolgens de TREZOR van de computer en sluit deze opnieuw aan. Je kunt dan de pincode van je hoofdaccount invoeren. Vervolgens kun je een wachtwoordzin invoeren. Deze zin is hoofdlettergevoelig. Druk vervolgens op bevestigen. Je komt dan in een nieuwe, verborgen wallet terecht. Daarmee kun je je geheime cryptovaluta beheren.
Wil je weer terug naar het hoofdaccount, ontkoppel de TREZOR dan opnieuw. Vul je pincode van je hoofdaccount in en laat de passphrase open. Druk op bevestigen; je kunt dan gebruikmaken van het hoofdaccount. Een voordeel van de TREZOR tegenover de Ledger, is dat je op deze wallet zoveel verborgen hardware wallets kan maken als je wilt. Bewaar je seed phrases (of wachtwoordzinnen) goed. Zo kun je ook bij je cryptovaluta als je de wallet niet meer kan gebruiken. Sla de passphrases op, op bijvoorbeeld papier, een speciale versleutelde schijf of je geheugen. Je kunt uiteraard ook een CRYPTOTAG kopen.
Geef een reactie