De Ledger Blue ondersteunt, net als de Ledger Nano S, niet alleen Bitcoin, maar ook Ethereum, Ripple, Litecoin, NEO en andere cryptovaluta. Het apparaat is ontworpen met veiligheid in het achterhoofd. Het product is het resultaat van twee jaar ontwerpen, testen en ontwikkelen.
Functies van de Ledger Blue
De Ledger Blue hardware wallet is ontworpen op gebied van functionaliteit en veiligheid. Dit betekent dat de Ledger Blue uitgebreider versleuteld is dan de Ledger Nano S. Bovendien heeft dit model een groter scherm, waardoor het gemakkelijker is de hardware wallet te bedienen. Bovendien biedt dit model ondersteuning voor Bitcoins, Litecoins en andere cryptovaluta. Hoewel Ledger de firmware van haar apparaten up-to-date houdt, is het mogelijk zelf cryptovaluta toe te voegen. Daarvoor moet wel eerst een plugin geschreven worden.
De Ledger Blue heeft haar naam te danken aan het feit dat deze hardware wallet ondersteuning voor zowel micro-USB als Bluetooth ondersteunt.
Cryptocurrencies Ledger Blue
De Ledger Blue biedt ondersteuning voor Bitcoins, maar ook voor andere cryptovaluta. Zo worden onder meer Ripple, Ethereum, NEO en andere altcoins ondersteund. Het is mogelijk zelf een plugin te schrijven voor nieuwe altcoins. Daarnaast is er een actieve gemeenschap waarin, dankzij het open source karakter van de producten van Ledger, regelmatig nieuwe plugins worden gepubliceerd.
Ledger updatet regelmatig de software voor haar producten. Daardoor worden er steeds nieuwe cryptovaluta toegevoegd. Inmiddels biedt de Ledger Blue ondersteuning voor meer dan 20 verschillende cryptovaluta.
Ledger Blue instellen
Dankzij het grotere scherm op de Ledger Blue gaat het configureren van de hardware wallet erg gemakkelijk. De Ledger Blue is uitgerust met een Lipo-batterij. Dat betekent dat de batterij opnieuw opgeladen kan worden. De verbinding werkt op twee manieren: via USB of via het ‘pairen’ met Bluetooth op de computer. Op het scherm verschijnt bij de eerste keer opstarten een korte instructie hoe het apparaat is in te stellen. Bovendien wordt er een handleiding bij het product geleverd.
De Ledger Blue heeft een groot touch screen. Er zijn geen fysieke knoppen. Op die manier is het toestel snel te bedienen. Bij het instellen van de hardware wallet dient de gebruiker een pincode tussen de vier en acht cijfers te verzinnen en te onthouden. Het is belangrijk de pincode goed te onthouden of ergens te bewaren. Na drie keer foutief inloggen wordt de Ledger namelijk gewist. Om dataverlies te voorkomen, doet de gebruiker er goed aan bij het configureren van het apparaat een zogenaamde seed aan te maken. Deze seed kan gezien worden als een soort back-up met alle gegevens die op het apparaat staan. Daarom is het noodzakelijk regelmatig seeds te maken.
Een seed bestaat onder meer uit private keys. Er verschijnen een aantal woorden op het scherm bij het maken van een seed. Schrijf al deze woorden op. Bij het terugzetten van de back-up vraagt de Ledger Blue namelijk om een aantal woorden uit de reeks. Op die manier wordt de legitimiteit van de gebruiker bevestigd. Seeds zijn met name handig wanneer de Ledger Blue onverhoopt stuk gaat of kwijt raakt. De informatie is dan op het nieuwe exemplaar terug te zetten, waardoor er geen data verloren gaat.
Software
Ledger heeft geen stand-alone software voor de Ledger-producten ontwikkeld, maar maakt gebruik van een extensie voor Google Chrome. Deze extensie is te downloaden op de website van Ledger en staat bovendien ook in de Play Store. Dit is speciale software, die men op de computer dient te installeren. Aan de hand van micro-USB en Bluetooth kan de hardware wallet gekoppeld worden aan de computer. De software biedt onder meer de mogelijkheid adressen aan te maken, wallets te beheren en transacties in te zien en te versturen.
Veiligheid
De Ledger Blue is het best beveiligde productie dat Ledger te bieden heeft. De fabrikant spreekt van een ‘enterprise’ beveiliging, wat betekent dat de beveiliging niet te omzeilen is. Het is een zeer uitgebreide hardware wallet, voorzien van een touch screen. Het touch screen is nodig om bijvoorbeeld transacties goed te keuren. De hardware wallet is bij transacties leidend. Dat betekent dat wanneer men een transactie op de computer doet, de betalingsgegevens kan controleren op het scherm van de hardware wallet. Controleer goed of de informatie overeenkomt.
Op die manier biedt de Ledger Blue de gebruiker bescherming tegen virussen op de computer. Door virussen en andere malware is het mogelijk de wallets op de computer zodanig te veranderen, dat er gebruik wordt gemaakt van een nep-adres. Men kan dan de cryptovaluta kwijtraken. Door op het touch screen de transactie te bevestigen, wordt de transactie goedgekeurd.
Prijzen en beschikbaarheid
De Ledger Blue is volop verkrijgbaar en is de grotere broer van de Ledger Nano S. Het is het uitgebreidere model. Mede vanwege de zeer uitgebreide beveiliging, functies en het feit dat het apparaat beschikt over een groot touch screen, kost het toestel 324 euro. Het model is bedoeld voor geavanceerde gebruikers die veel wallets hebben en alle informatie op één apparaat op willen slaan.