De zogenaamde OTG-poort is te vinden op de meeste Android-smartphones. De poort is nodig om een verbinding te maken tussen de hardware wallet en de smartphone of tablet. Hiervoor is een speciaal verloopje nodig, genaamd OTG. Fabrikant Ledger biedt een OTG-kit aan, waarmee bijvoorbeeld de Ledger Nano S op de portable kan worden aangesloten.
Wat is OTG?
Met OTG bedoelt men: ‘on the go’. Dit betekent dat met deze aansluiting het mogelijk is een smartphone of tablet te verbinden met andere apparaten, zoals de hardware wallet van Ledger. De OTG-kabel heeft enerzijds een aansluiting voor de telefoon, anderzijds een aansluiting voor de hardware wallet.
Een OTG-kabel- of verloopje is doorgaans niet erg groot. Daarom is het gemakkelijk het verloopje mee te nemen en aan te sluiten wanneer dat nodig is. Wanneer men de hardware wallet aansluit op de computer, is de computer het hoofdapparaat waarop men de wallet software kan bedienen. Datzelfde geldt voor de smartphone of tablet. Met de OTG Kit van Ledger is het mogelijk de hardware wallet software te bedienen op de smartphone of tablet.
Hoe werkt OTG?
OTG wordt op veel meer manieren gebruikt dan enkel om verbinding te maken met een hardware wallet. Via een USB OTG kabel is het mogelijk om bijvoorbeeld een USB-stick, muis, toetsenbord of ander apparaat aan te sluiten op een smartphone of tablet. De OTG Kit van Ledger is bovendien universeel. Dat betekent dat de kit ook werkt op andere apparaten dan enkel de hardware wallet.
De OTG Kit van Ledger is vooral handig wanneer men terwijl hij niet in de buurt is van zijn eigen computer, toch wil werken met de hardware wallet. Bijvoorbeeld als er tijdens het reizen bitcoins moeten worden overgemaakt of worden omgewisseld. Op die manier is het mogelijk de hardware wallet te bedienen met een smartphone of tablet, zonder tussenkomst van een computer. Een Ledger OTG Kit is alleen nodig wanneer men een hardware wallet heeft die enkel micro-USB ondersteunt. Anders is het mogelijk de hardware wallet te koppen aan de hand van Bluetooth, wanneer de wallet en de smartphone of tablet beide Bluetooth ondersteunen.
OTG op smartphone of tablet aansluiten
De OTG Kit van Ledger werkt in principe op alle smartphones en tablets. Voorwaarde is dat de tablet of smartphone een Android-toestel is. Apple ondersteunt namelijk geen OTG en heeft bovendien een eigen poort ontwikkeld. Waar Android-smartphones doorgaans micro-USB gebruiken, is dit bij Apple niet het geval. De iPad en iPhone zijn uitgerust met een Lightning-aansluiting, waardoor de OTG Kit van Ledger er niet op past.
Ook verouderde smartphones ondersteunen geen on the go-functie. Bekijk dus eerst of de smartphone of tablet deze functie heeft. Er zijn bovendien oudere toestellen van Samsung en Google Nexus, die niet standaard ondersteuning hebben voor OTG. Het is bij deze toestellen vaak wel mogelijk OTG in te schakelen, door een app te downloaden. Met de app ‘USB OTG checker’ is het mogelijk voor aanschaf van de OTG Kit van Ledger te bekijken of de smartphone of tablet klaar is voor het gebruik van de OTG-technologie.
De OTG Kit van Ledger
De OTG Kit van Ledger is een klein verloopje, ter grootte van een USB-aansluiting. Enerzijds zit de micro-USB-aansluiting, welke gebruikt kan worden voor de smartphone. De meeste Android smartphones hebben een micro-USB-aansluiting. Wanneer er sprake is van een andere aansluiting zoals bijvoorbeeld Lightning op de iPhone of iPad, past de Ledger OTG-kabel niet. Voor apparaten met USB-C is een speciale kabel binnen de Ledger OTG Kit-serie ontworpen.
De Ledger OTG is vooral handig voor gebruikers die een Ledger Nano of Ledger HW.1 hebben. De hardware wallet is dankzij het verloopje te verbinden met een smartphone of tablet, zonder tussenkomst van de computer.
De OTG Kit is ontworpen aan de hand van USB 2.0 en USB 3.0 standaarden. De OTG Kit van Ledger kan bovendien universeel gebruikt worden, wat betekent dat het mogelijk is met dit verloopje andere apparaten op een smartphone of tablet aan te sluiten. De OTG Kit werkt dus ook met bijvoorbeeld een USB-stick, toetsenbord, muis, gaming controller, harde schijf of webcam. Inmiddels is het product niet meer openbaar verkrijgbaar, maar bij sommige aanbieders is het product nog aan te schaffen voor een prijs tussen de 10 en 15 euro.