De laatste jaren is er een run ontstaan op videokaarten en zware processors. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die dergelijke apparatuur gebruiken om bijvoorbeeld naar Bitcoin en andere valuta die gebaseerd zijn op proof-of-work te minen. Door deze toepassingen zijn de prijzen van videokaarten enorm gestegen. Er is veel vraag naar deze computer-onderdelen. Om Bitcoins te kunnen minen, heeft men een behoorlijke computer nodig. Veel gebruikers maken dan ook gebruik van een zogenaamde mining-rig; een aaneenschakeling van computers, voorzien van dure hardware. Dergelijke apparatuur verbruikt behoorlijk wat energie.
Maar andere altcoins hebben geen zware machines nodig om tokens te kunnen verdienen. Er bestaan altcoins die werken op basis van proof-of-stake en niet op basis van proof-of-work. Met proof-of-stake altcoins is het mogelijk om met een klein apparaat van onder de honderd euro al tokens te verdienen. Dit is de beloning voor je investering. Een dergelijk apparaat om mee te staken is bijvoorbeeld de Stakebox, die in meerdere varianten voor verschillende cryptomunten is uitgebracht.
Wat is een Stakebox?
Een StakeBox is niets meer dan een kleine computer, waarmee het mogelijk is verschillende altcoins te verdienen. De StakeBox heeft een eigen behuizing, maar onder de behuizing is een aangepaste Raspberry Pi 3 Model B te vinden. Dat is het bewijs dat het bij proof-of-stake valuta niet nodig is een dure, zware computer in gebruik te nemen. Het voordeel daarvan is, dat het mogelijk is toch extra cryptovaluta te verdienen, zonder een hoge stroomrekening te krijgen.
De ontwikkelaars van verschillende munten, zoals bijvoorbeeld Nem en Reddcoin hebben samengewerkt met de ontwikkelaars van Stakebox, zodat het eenvoudig is dergelijke valuta te staken. Zelfs met een klein apparaat als de Stakebox is het mogelijk een beloning op de investering voor cryptocurrency te krijgen.
Hoe werkt de Stakebox?
In tegenstelling tot mining-rigs, waarbij er vooral gebruik wordt gemaakt van de videokaart en de processor in de computer, haalt de Stakebox zelfs met een relatief laag verbruik toch rendement. Met de Stakebox is het mogelijk te staken, waardoor je een beloning krijgt op je investering. De StakeBox is een aangepaste Raspberry Pi 3 Model B, waardoor je aan 2,5 ampere stroom genoeg hebt. Bovendien is de StakeBox uitgerust met een HDMI-kabel.
De Stakebox werkt op zowel Windows als Linux en biedt de mogelijkheid meerdere cryptocurrency te staken. Om de Stakebox goed te laten werken, is een micro SD-kaart van tenminste 8 GB, liefst 16GB nodig. Deze wordt bij bestelling meegeleverd.
De Raspberry Pi, het computersysteem achter de Stakebox, werkt zo efficiënt mogelijk. Je hoeft het apparaat alleen maar aan te sluiten en eenmalig in te stellen. Daarna hoef je niks meer te doen, terwijl je toch cryptogeld verdient. Het is gemakkelijk om de Stakebox op het netwerk aan te sluiten. Dankzij de automatische IP-functie, hoef je alleen maar een kabel aan te sluiten. Ten slotte beschikt de Stakebox over uitgebreide privacy- en veiligheidsinstellingen. Zo weet je zeker dat je transacties altijd veilig blijven.
Proof of stake
De cryptovaluta die worden ondersteund door de Stakebox, werken allen op basis van proof-of-stake. Dat terwijl Bitcoin een proof-of-work eenheid is. Bij proof-of-work laat de machine zien hoe hard hij kan werken en hoe snel deze Bitcoins kan minen. Dit betekent dat er daarom zware computers moeten worden ingezet, die over veel rekenkracht beschikken. De rekenkracht komt vaak voort uit met name de videokaart en de processor.
De onderdelen zijn vaak duur in de aanschaf. Bovendien vergt een dergelijk systeem relatief veel stroom, waardoor de investering vaak hoog is, terwijl de opbrengst niet altijd optimaal is.
Met proof-of-stake is dit verleden tijd. De ‘aandeelhouder’ krijgt dan een bepaald percentage voor zijn investering. De beloning kan oplopen tot jaarlijks 5 procent, afhankelijk van hoeveel cryptovaluta iemand al bezit. Dit is het beste te vergelijken met de creditrente op een betaal- of spaarrekening bij de bank. Met de stakebox is het mogelijk het rendement te staken en iets bij te dragen aan de munt.
De Stakebox wordt altijd ontwikkeld door de ontwikkelaars van de Stakebox, samen met de ontwikkelaars van de specifieke cryptomunt. Daardoor komen er verschillende techneuten, ontwikkelaars en specialisten bij elkaar om het systeem zo optimaal mogelijk te laten werken. Bovendien is het systeem gemakkelijk te installeren en in te stellen, zodat ook beginners er snel mee aan de slag kunnen.
Ondersteuning cryptovaluta
De Stakebox werkt momenteel voor een beperkt aantal cryptovaluta, die gebaseerd zijn op het proof-of-stake-principe. De bekendste Stakebox is de variant die gebaseerd is op de NavCoin. Dit was de eerste coin die Stakebox ondersteunde. Tegenwoordig heeft Stakebox meerdere varianten van het apparaat uitgebracht. Zo is het mogelijk PIVX, CloakCoin, QTUM en ReddCoin te staken. Let op: bij bestelling dien je de juiste cryptovaluta te selecteren. Het is niet mogelijk dit te wijzigen in de instellingen. Bovendien kunnen er geen andere munten aan de Stakebox worden toegevoegd, omdat dit apparaat bedoeld is om te staken en daarmee geen hardware wallet is.