NEO werkt op een heel andere manier dan andere blockchains. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk ‘een stukje’ NEO te kopen. Het is niet mogelijk halve of kwart NEO-munten te kopen, want er wordt enkel gebruikgemaakt van hele getallen. Dit om de schaalbaarheid van de cryptomunt te vergroten.
Zowel NEO als Ethereum zijn cryptocurrencies die gebruikmaken van een algemene, gedecentraliseerde blockchain. Doordat NEO een ander doel heeft dan Ethereum, werkt het ook anders.
De NEO cryptocurrency/munt
NEO is een opensource openbare blockchain. Het project wordt bovendien openlijk gesteund door de Chinese overheid. Daarmee wordt de veiligheid van de munt beter gegarandeerd. Ethereum heeft onder meer ondersteuning van de EEA. Dat is een samenwerking tussen ontwikkelaars en start-ups. NEO is speciaal ontwikkeld voor smart assets (slimme bezittingen) en slimme contracten. Die worden in ‘bloketten’ vastgelegd. Daarom is een bloket altijd een heel getal.
Mede door die steun, is NEO een veelbelovende cryptocurrency. Toch werkt NEO heel anders dan meeste andere cryptomunten. Zo is het niet mogelijk om bijvoorbeeld halve of kwart NEO-munten over te maken. Dit kan enkel in het geval van transfer fee. Het systeem staat enkel het gebruik van hele zogenaamde ‘integers’ toe; ofwel hele getallen. Het heeft er mede mee te maken dan de wallets de coins verbinden met het internet. Hoeveel NEO men heeft, is afhankelijk van het aantal NEO in de wallet.
Net als bij Ethereum maakt men gebruik van GAS. NEO is dus een systeem waarmee het mogelijk is om munten te verhandelen, maar het systeem zelf gebruikt de munteenheid GAS. Bij Ethereum krijgt men GAS als beloning voor het beschikbaar stellen van computerkracht, terwijl dat bij NEO niet het geval is.
Enkel hele getallen
Door het gebruik van zogenaamde integers, ofwel; hele getallen, ontstaat er geen verwarring over de waarde van een NEO-munt ofwel GAS. Ethereum werkt op rekenkracht, bij NEO bewijst de eigenaar hoe groot het aandeel is. Daarvoor krijgt de eigenaar munten voor terug. Dit noemt men: proof-of-stake.
Het is onmogelijk om munten op te delen. Bij Ethereum is het mogelijk ‘een stukje Bitcoin’ te bezitten. Dat komt mede doordat Bitcoins een behoorlijke waarde hebben. Bitcoins zijn tegenwoordig enorm in waarde gestegen. Bij NEO kan dat niet. NEO is van oorsprong Chinees en de Chinese overheid is actief met de munt bezig. Daarom is het wel mogelijk vijf NEO te hebben, maar bijvoorbeeld niet een halve. Op die manier weten gebruikers precies hoe groot het aandeel is.
Waarom hele getallen?
Bij veel andere cryptomunten is het wel mogelijk halve getallen, kwart getallen of zelfs decimalen te gebruiken. Bij NEO is dat niet het geval. De reden daarvoor moet vooral gezocht worden in de veiligheid van de munt. In tegenstelling tot veel andere munten, wordt NEO gereguleerd door de Chinese overheid. De Chinese overheid verlangt duidelijkheid. Op die manier is precies duidelijk hoeveel 1 NEO waard is. Daarmee weten handelaren precies waar ze aan toe zijn.
De hele getallen zijn altijd exclusief transfer fee. Dat betekent dat wanneer men NEO over wil maken naar iemand anders, daar net als bij andere cryptocurrency een zogenaamde transfer fee voor berekend wordt. Deze transfer fee kan wel in decimalen worden uitgedrukt. Dit betekent dat de transfer fee altijd een percentage van het volledige bedrag is. Het overmaken van NEO kan nog steeds enkel integer zijn. Met andere woorden; men dient altijd een volledig, rond bedrag over te maken.
De transfer fee is meestal 0.025 van het hele bedrag. Dus wanneer men 10 NEO over wil maken, kan hij als bedrag 10.025 in voeren. Mocht dat niet lukken, dan kan men een een toevoegen achter het bedrag. Het bedrag wordt dan 10.0251. De NEO blockchain berekent dan automatisch dat het hele bedrag 10 is, en dat 0.025 de transfer fee is. Bedenk daarom bij het overmaken van NEO dat men altijd met hele getallen werkt, en de decimalen enkel de transfer fee kunnen vertegenwoordigen.