Wie een hoop cryptovaluta heeft, doet er goed aan gebruik te maken van zogenaamde multisig wallets. Een multisig wallet is aanzienlijk veiliger dan een normale wallet, doordat het gebruik maakt van meerdere private keys. In het verleden hebben hacks als bij Bitfinex en MtGox al aangetoond dat een single key wallet lang niet altijd veilig is.
Een dergelijke hack kan namelijk duizenden euro’s verlies betekenen. Daarom is het raadzaam een multisig wallet te gebruiken. We gaan in op het verschil tussen een single key wallet en een multisig wallet. Daarna zetten we de beste multisig wallets uiteen in een overzicht.
Wat is een multisig wallet?
Een normale wallet is een zogenaamde single key wallet. Dat betekent dat er maar één private key nodig is om een transactie te ondertekenen. Met deze privésleutel controleert het netwerk of de transactie geldig is. Een single key versnelt een transactie aanzienlijk, mede omdat een single key volledige rechten geeft aan de eigenaar van de cryptovaluta. Er is ook een belangrijk nadeel: een private key krijgt daardoor erg veel macht. Als de sleutel wordt gestolen, kan deze worden misbruikt.
In dat geval is het mogelijk alle cryptovaluta over te zetten naar een nieuwe wallet en zo cryptovaluta te stelen. Daarom is de inzet van een multisig wallet aangeraden.
Meerdere keys
Zoals de naam al doet vermoeden, biedt een multisig wallet de mogelijkheid meerdere keys te gebruiken. Daardoor moet de transactie een aantal keer worden ondertekend door meerdere sleutels. Op die manier is het moeilijker misbruik te maken van transacties. Multisig wordt volledig ondersteund door de meeste cryptovaluta, dankzij de ondersteuning voor gecompliceerde transacties.
Multisig maakt een wallet volledig veilig. Zo hebben de meeste multisig wallets tenminste drie of meer private keys die allen samenwerken. Wie extra sterke beveiliging wil, kan tot wel vijftien private keys per transactie gebruiken. Multisig wallets zijn ook goed in te zetten binnen bedrijven die met cryptovaluta betalen. Meerdere gebruikers krijgen dan elk een eigen sleutel. Elke gebruiker moet dan toestemming geven, alvorens de transactie wordt uitgevoerd.
Niet altijd ideaal
Een multisig wallet is niet voor iedereen even ideaal, met name voor wie weinig cryptomunten bezit. Het is immers ingewikkelder om een transactie te ondertekenen. Voor wie maximale veiligheid wil, is een multisig wallet een absolute must. Een multisig wallet biedt ondersteuning voor twee staps-verificatie. De eerste sleutel is dan de computer en de tweede sleutel is in het bezit van de smartphone. De gebruiker heeft dan beide apparaten nodig om een transactie te ondertekenen. Dat is niet altijd ideaal, maar wie veel cryptocurrencies heeft, wil deze goed beschermen.
De beste multisig wallets
Er zijn behoorlijk wat multisig wallets uitgebracht in de afgelopen jaren. De meeste multisig wallets hebben allen verschillende functies. Het is maar net welke functie de gebruiker nodig heeft. De reden dat multisig wallets zoveel van elkaar verschillen, is dat ze allen verschillende problemen oplossen. We zetten de beste multisig wallets op een rijtje.
Armory
Armory is een van de bekendste en oudste multisig wallets. De multisig wallet van Armory is namelijk al ontwikkeld in 2011, toen cryptovaluta nog niet de populariteit hadden als vandaag de dag het geval is. Het is dan ook een high-security wallet. Het is mogelijk eigen private keys te beheren, zonder dat de sleutels ergens op een server moeten worden opgeslagen.
We zien Armory dan ook als het Zwitsers zakmes onder de multisig wallets. Dat komt mede door het brede aanbod aan functies. Voor een beginner kan deze wallet een beetje overweldigend zijn. Toch heeft Armory veel voordelen: het ondersteunt cold storage en kan meerdere sleutels tegelijk gebruiken bij het uitvoeren van een transactie. Wel moet er een volledige kopie van de blockchain op hetzelfde apparaat staan als waarmee Armory wordt uitgevoerd. Met de Armory wallet kunnen wallets bovendien in tweeën worden gesplitst, om zo het risico te spreiden.
Armory werkt op zowel Linux, macOS en Windows. Het programma maakt geen gebruik van webdiensten.
BitGo
BitGo is een van de grootste aanbieders van wallets. De focus van de ontwikkelaars ligt met name op het veilig opslaan van Bitcoins. BitGo is dan ook een populaire Bitcoin wallet met multi-sig ondersteuning. Er kunnen maximaal 3 gebruikers met maximaal 3 private keys per persoon gebruik maken van het programma.
Bij BitGo geloven de ontwikkelaars in hun programma. Daarom krijgen afnemers een gratis verzekering voor het geval een gebruiker toch gehackt wordt. Er zijn al een flink aantal wallets die gebruikmaken van de technologie van BitGo. Zo maken ook Bitfinex, Kraken en Unocoin er inmiddels gebruik van. Met BitGo is het mogelijk ook de Ledger Blue en Ledger Nano S te koppelen.
BitGo is beschikbaar voor Linux, macOS, Windows, Google Chrome, iOS en Android.
Coinbase
De meest populaire wallet uit de lijst is Coinbase. Coinbase is meer dan alleen een wallet aanbieder, het werkt ook als exchange. Zo heeft Coinbase meerdere websites in meer dan dertig landen over de hele wereld.
In tegenstelling tot vele anders multisig wallets is Coinbase een hosted wallet. Dat betekent dat Coinbase de private keys opslaat op de server van de aanbieder zelf. Wie dat niet veilig genoeg vindt, kan ook een offline multisig wallet downloaden, die hij zelf kan beheren.
Helaas heeft Coinbase een nadeel: het is niet mogelijk anoniem een wallet op te zetten. Bovendien is de code achter Coinbase niet open source, waardoor het niet mogelijk is eventuele bugs op te sporen. Wel biedt Coinbase een verzekering aan haar klanten. Deze wallet is dan ook vooral bedoeld voor gebruikers die al gebruikmaken van de exchange van de aanbieder.
BTC.com (voormalig Blocktrail)
BTC.com (voorheen Blocktrail) is een andere populaire multisig wallet. Dat komt met name doordat de gebruiker volledige controle houdt over zijn eigen cryptomunten. De wallet heeft bovendien niet alleen een wallet voor op de computer, maar ondersteunt ook smartphones. Daardoor is het mogelijk een private key op de computer aan te maken en de andere private key aan te maken op de smartphone. Op die manier is het mogelijk tweestapsverificatie in te schakelen.
Bovendien is er ook extra beveiliging bij iedere transactie die de gebruiker uitvoert. Er wordt een private key aangemaakt, samen met een wachtwoord. Met dit wachtwoord is het mogelijk de private key te ontsleutelen. Dit betekent wanneer de private key gestolen wordt, men ook nog een wachtwoord nodig heeft om deze te kunnen gebruiken. Dat is een zeer veilige manier van cryptovaluta opslaan. Wel moet de gebruiker dan zijn wachtwoord onthouden. Blocktrail werd in 2016 overgenomen door Bitmain en heet nu BTC.com.
Electrum
We sluiten dit rijtje af met Electrum. Electrum is de meest populaire multisig wallets voor de desktop. Het ondersteunt onder meer coldstorage en meerdere multisig opties. De wallet is vrijgegeven onder de MIT-licentie. Dat betekent dat iedereen een Bitcoin node met Electrum kan maken. Deze multisig wallet is gebouwd op basis van Simple Payment Verficiation (SPV) zoals Satoshi dit al eens beschreven heeft. Het betekent dat de multisig wallet enkel de header van ieder block downloadt, in plaats van de hele blockchain. Dat bespaart een hoop ruimte en zorgt er bovendien voor dat het programma snel en gemakkelijk te gebruiken is.
Bovendien is deze wallet veiliger dan een web wallet. Privacy staat bij deze multisig wallet voorop. De ontwikkeling begon in 2011 en is sindsdien voor allerlei doeleinden ingezet. Electrum kan bovendien gebruikt worden met hardware wallets, zoals KeepKey, TREZOR en Ledger.