De ontwikkelaars van Ethereum hebben ervoor gekozen een open beleid te hanteren. Dat betekent dat gebruikers zelf een eigen token kunnen maken. Een token is bedoeld om een bepaalde waarde te vertegenwoordigen. Een ERC20 token is gemakkelijk zelf te maken. Daarom zijn critici het er nog niet over eens hoe veilig de techniek is.
Bovendien ontbreekt er duidelijke wetgeving rondom cryptocurrency. De Nederlandse overheid heeft al eens aangegeven in de toekomst belasting te willen heffen. Ook Bitcoins en andere altcoins als Ethereum vertegenwoordigen een bepaalde waarde, wat door de overheid wordt opgevat als financieel bezit. Wallets.nl legt uit hoe een ERC20 token werkt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.
Dit is een ERC20 token
Een voordeel van het gebruik van Ethereum is dat iedereen de mogelijkheid heeft om zelf een token te kunnen maken. Een ERC20 tokens kan gemakkelijk zelf gemaakt worden en vertegenwoordigt een bepaalde waarde.
Dit is meegenomen in het ontwerp van deze cryptovaluta. Ontwikkelaars hebben een soort standaard ontwikkeld, waarmee gebruikers zelf tokens kunnen ontwikkelen. Wel moeten deze tokens voldoen aan een aantal voorwaarden: het moet veilig zijn, uniform op het gebied van codering, vrij zijn van fouten en een hogere liquiditeit hebben.
ERC20 tokens en ICO’s
Met de komst van Bitcoin zijn er veel nieuwe projecten gelanceerd. Daarbij waren ook andere altcoins opeens in opkomst. Een van de meest populaire altcoins, is Ethereum. Mede doordat het zo makkelijk is om een ERC20 tokens aan te maken, gebruiken veel nieuwe ontwikkelaars Ethereum als manier om een project te lanceren.
Een ERC20 token is een vorm van een smart contract; in ruil voor een investering ontvangt de investeerder zogenaamde ERC20 tokens. Ze vertegenwoordigen een tijdelijke waarde. Uiteindelijk worden ERC20 tokens vaak ingeruild voor een ‘native coin’; de nieuwe standaard na het lanceren van een eigen blockchain netwerk.
Dit werkt aan de hand van een ICO. ICO staat voor: ‘Initial Coin Offering’. Een ICO is te vergelijken met crowdfunding; het ophalen van geld bij investeerders is het doel. In ruil daarvoor krijgen investeerders een token, die gekocht kan worden met Ether of Bitcoin. De ERC20-standaard maakt het mogelijk om tokens aan te maken.
Veel nieuwe projecten halen dan ook hoge bedragen op bij investeerders. Sommige projecten kunnen zoveel tokens ophalen, dat zij een waarde van tot wel een miljard dollar kunnen vertegenwoordigen.
Sommige projecten beginnen uiteindelijk een eigen blockchain. In een dergelijk geval worden ERC20 tokens omgezet naar de ‘eigen’ tokens, vanuit de eigen blockchain. Er is dan sprake van een tokenswap. De ERC20 tokens kunnen in dit geval fungeren als een soort ‘tijdelijk onderpand’ voor het investeren in een nieuw project.
Ondersteuning van ERC20 en wallets
Ethereum is een steeds populairder wordende manier van het handel drijven in cryptocurrency. Bitcoins worden steeds meer waard, en voor Ethereum geldt in principe hetzelfde. ERC20 tokens zijn erg toegankelijk en kunnen om die reden gemakkelijk op een hardware wallet worden opgeslagen. Zo ondersteunt onder meer de Ledger Nano S het gebruik van ERC20 tokens.
Dat werkt als volgt: de hardware wallet slaat de private keys van de wallet zelf op het apparaatje op. Er is dan geen sprake van verbinding met een computer of internet. Op die manier is het mogelijk hackers buiten de deur te houden. ERC20 tokens hebben wel een belangrijk nadeel; de meeste projecten gaan naar verloop van tijd gebruikmaken van hun eigen blockchain. Daarmee worden de ERC20 tokens minder waard. Dit wordt wel eens ‘het verbranden van tokens’ genoemd.
ERC20 tokens worden vooral gebruikt als investering in nieuwe projecten. Daarom is het belangrijk de waarde van de tokens goed te monitoren. Wanneer men dit niet doet, kan dit leiden tot enorme verliezen, voornamelijk als de koers van de nieuwe blockchain veel lager is dan de koers van ERC20 tokens.
Veiligheid van ERC20 tokens
Het zelfstandig maken van ERC20 tokens is erg gemakkelijk en daarom zeer geschikt als smart contract. Een ERC20 token kan verschillende waardes vertegenwoordigen: aandelen, stemrecht of een crowdfund-investering. Het is aan de projectbeheerder zelf te beslissen welke waarde een token vertegenwoordigt. Daarmee is ERC20 erg universeel.
Een ander aspect is dat deze tokens erg makkelijk te verhandelen. Daar zit ook meteen het probleem; het is erg makkelijk de tokens zelf te maken, waardoor ook kwaadwillenden ermee aan de slag kunnen. Mede doordat wet- en regelgeving ontbreekt, is onduidelijk wat de toekomst van de tokens is.
Overheden zien ERC20 tokens steeds vaker als een financieel instrument of een financieel effect. Daardoor kunnen overheden er later belasting op heffen. Er is nog geen wetgeving over cryptovaluta, waardoor het nu niet duidelijk is wat de overheid op een later moment zal beslissen.
Tokens in de Ethereum blockchain zijn bovendien afhankelijk van contracten. Hoe goed een dergelijk ‘slim contract’ werkt, is maar de vraag. Het is zeer afhankelijk van het rekenwerk binnen het Ethereum netwerk. Deze wordt betaald met zogenaamd GAS, die omgerekend wordt in Ethers. Het is een vergoeding voor het gebruik van de rekencapaciteit binnen het Ethereum-netwerk en is daarom geen echte cryptocurrency.
Kansen en risico’s
Het gebruik van ERC 20 tokens biedt veel kansen, maar kent ook risico’s. Het is niet duidelijk hoe de wetgever tegen het gebruik van deze tokens aankijkt. Doordat het gemakkelijk is zelf een token te maken, is de munt kwetsbaar. Zo is het mogelijk dat door ingrijpen van de overheid, technische problemen of regulering de waarde van de munt behoorlijk afneemt. Daarom is het investeren in ICO’s met ERC20 tokens risicovol.